Sparģeļi
Mēs tirgojam sparģeļu stādus no Holandes!
Pavasarī, kad mums tik ļoti trūkst dabīgie vitamīni un minerālvielas, sparģeļi varētu būt mūsu vitamīnu pirmavots no mūsu paša dārza, ņemot vērā arī to, ka mūsu klimatiskajos apstākļos tie aug ļoti labi. Jaunajos sparģeļu kātos ir olbaltumvielas, ogļhidrāti un daudz vitamīnu un minerālvielas. Sparģeļi, to delikātās garšas un uzturvielu dēļ, jau sen tiek uzskatīta par gardēžu, aristokrātu un karaļu maltīti. Rietumeiropā tie ir vieni no vērtīgākajiem dārzeņiem. (to garša ir līdzīga kaut kam starp zaļajiem zirnīšiem un riekstiem). Sparģeļu pagatavošanas receptes ir ļoti daudz, taču kā pamat recepte ir tā, kas ļauj baudīt sparģeļu dabīgo garšu: piemēram, sparģeļi ir jāsatin ar diegu un uz 4-5 minūtēm vertikālā stāvoklī jāiegremdē verdošā ūdenī (pirms tam nepieciešams nolauzt cietos dzinumu galus un nolikt tos malā, jo tie var noderēt arī citu ēdienu pagatavošanai). Šai procedūrai var izmantot speciālu trauku sparģeļu vārīšanai vai arī kādu pašgatavotu trauku, kurš noturēs sparģeļus vertikālā stāvoklī un neļaus tiem nokrist. Ar šādu pagatavošanas metodi sparģeļu zemākais- cietākais gals vārīsies ūdenī, bet augšējais- maigākais gals pagatavosies tvaikā. Pēc tam sparģeļi ir ātri jāizņem no trauka un jānoskalo ar aukstu ūdeni, lai apturētu uzsilšanas procesu. Šādā veidā pagatavojot, saglabājas sparģeļu košā, zaļā krāsa un kraukšķīgums stumbra iekšpusē, jo tieši tā ir nepieciešams pagatavot sparģeļus. Lielos, stigros sparģeļu galus, ko mēs iepriekš nogriezām un nolikām malā, tagad var likt iekšā tajā pašā ūdenī, kur mums vārījās sparģeļi, un pievienojot citus dārzeņus un pavārot, pagatavot garšīgu, veselīgu zupu. Gatavos sparģeļus pasniedz ar holandiešu mērci, kas ir klasiska piedeva tieši sparģeļiem. Mērci gatavo šādi: 3 olu dzeltenumus, maisot karsē ūdens peldē, vienlaicīgi lejot klāt apmēram 150g izkausētu sviestu un 1 tējkaroti citrona sulas - mērce ir gatava! Tāpat vārītus sparģeļus var likt uz pāris minūtēm pannā un nedaudz apcept olīveļļā, kā arī varat apcept sparģeļiem ar rīvētu parmezāna sieru, pievienot risotto - un uz jūsu galda būs īstas Vidusjūras pusdienas. Cita informācija: Sparģeļi jeb asparagus – daudzgadīgi liliju dzimtas augi. Ir zināmi vairāk kā 100 sugu visā pasaulē (priekšrocība sausam klimatam). Visizplatītākais ir parastais sparģelis. Viens sparģeļu veids - zāle, otrs - krūmi, kas izstrādā pazemes bumbuļaugus un virszemes, kas, vairāk vai mazāk, sazaroti stublāji. Sparģeļu augšējo dzinumu daļu (apmēram 20 cm) izmanto kulinārijā kā delikatesi. Sparģeļi nāk no Vidusjūras reģiona, un ir zināms, ka cilvēki tos lietojuši jau kopš seniem laikiem. Agrāk tos izmantoja medicīniskiem mērķiem, kā diurētisku un asins attīrīšanas līdzekli. Renesanses laikā sparģeļus uzskatīja par afrodiziakāliem, un tādēļ mūkiem tos aizliedza ēst (šis fakts mūsdienās izraisa smīnu). Sparģeļiem ir ne tikai izcila uzturvērtība, bet tos izmanto arī dekoratīvajā kultūrā, piemēram, ziedu kompozīcijās (daudzi pazīst maigās "eglītes" ar oranžām ogām). Nopirktus vai novāktus sparģeļus labāk ir ēst uzreiz, jo uzglabāšana pasliktina dārzeņu uzturvērtību. Ja ir nepieciešams uzglabāt sparģeļus, tad par tiem ir jāapietas tāpat kā ar svaigiem ziediem: atjaunot griezumu un ielikt ūdens traukā. Ūdenim ir jābūt daži centimetri, lai aptvertu dzinumu pamatni. Ūdens trauks ir jāpārklāj ar foliju un jānovieto ledusskapī. Tādā veidā dzinumi saglabāsies svaigi līdz 7 dienām. Konservēti sparģeļi ievērojami zaudē savu uzturvērtību, un pats galvenais - ar savu apbrīnojamo garšu. Ārkārtas situācijas gadījumā, kā uzglabāšanu jūs varat izmantot sasaldēšanas metodi. Nomazgātos un sagrieztos dzinumus uz 3 minūtēm aplej ar verdošu ūdeni, tad nekavējoties ievieto aukstā ūdenī uz 5 minūtēm, lai apturētu gatavošanās procesu. Pēc tam nolej ūdeni un ievieto dzinumus maisiņā, izvelk no maisiņa gaisu un ievieto saldētavā. Sparģeļi - izcils diētisko šķiedrvielu, vitamīnu K, A, C, E un B grupas vitamīnu, kā arī folijskābes, selēna, vara, mangāna, kālija, kalcija, dzelzs, un citu būtisku minerālvielu avots, kā arī asparagīna, karotīna un saponīna. Sparģeļi satur ļoti maz kaloriju. Šī dārzeņa galvenā īpašība ir tā augstā diētiskā uzturvērtība, jo tas bagātina nevis ar kalorijām, bet gan ar minerālvielām un vitamīniem. Turklāt daudzās kultūrās tiek uzskatīts par ārstniecības augu. Vielas, ko satur sparģeļiem, attīra asinis, ir labvēlīga ietekme uz aknām un izvada ūdeni. Mūsdienu tautas medicīnā izmanto novārījums no saknes pie pārmērīgām sirdsklauvēm, hroniskām sirds, asinsvadu slimībām un apgrūtinātas urinēšanas gadījumos. Starp citu, mūsdienās sparģeļi tiek uzskatīti kā lielisks afrodiziakāls līdzeklis (seksualitāti stimulējošs). Pateicoties asparagīnam, kas atrodas sparģeļos, tam ir labvēlīga ietekme uz sirdi, nierēm, pazemina asinsspiedienu. Tā satur vielas, kas palīdzēs no ķermeņa izvadīt hlorīdu, fosfātu un urīnvielas, kas ir ļoti svarīgi podagras gadījumā, kā arī akūtu un hronisku nefrītu, nieru iekaisuma, urīnpūšļa un urīnceļu saslimšanas gadījumos. Ko tik nevar pagatavot no sparģeļiem: zupas, garnējumu, pat saldos ēdienus, bet īstie gardēži tos ēd svaigus un neapstrādātus. Lai labi garšo! |